Ohlédnutí za Jablonským masopustem 2020

V pořadí šestá masopustní veselice zaplnila Jablonné pestrými barvami, živou hudbou, tancem a zábavou...

Vážené dámy, vážení pánové,

tímto oslovením jsme Vás před několika týdny zvali k účasti na Jablonském masopustu 2020 a nyní se znovu hlásíme, abychom masopustní veselici uskutečněnou 22. 2. 2020 s odstupem týdne a půl zhodnotili.

Přípravy probíhaly, ostatně jako každý rok, na všech frontách. Spousta z nás, vzhledem k tomu, že masopust pořádá už pošesté, má konkrétní role a s nimi spojené úkoly. Řada z nás se letos zapojila nově nebo v nové roli – Karkulka s vlky, sv. Vaňačka zaskočivší za sv. Vaňáka, nevěsta, která vynesla svatební šaty po babičce, policajti, malý kuchtík s celou svojí rodinou, masopustní telátka a jejich doprovod… Někteří dokonce ještě pár hodin před masopustem netušili, že se ho zúčastní. Například druhý Laufr. Někteří ještě v úterý doufali, že se do soboty uzdraví, další do poslední minuty ladili kostým… Tohle všechno prostě k masopustní veselici patří.

Jsme rádi, že nás i vás masopust baví, o čemž jsme se přesvědčili nejprve během programu na náměstí, kde jsme si mimo jiné užili vystoupení dětí z MŠ Hradisková s paní učitelkou Anežkou, i neohlášenou (a o to zábavnější) taneční vsuvku v podání šašků, klaunů a kuřat . Na rovinu můžeme říci, že průvod odcházel z náměstí v dobré náladě a s očekáváním, co dobrého letos nachystali příznivci masopustu na Výsluní a na dalších zastávkách průvodu městem. Tradičním masopustním zvykem je poprava kobyly, pokud nebyla během dne prodána. Můžeme vás ujistit, že to na poslední chvíli dopadlo. Kobyla byla vykoupena a poprava se nekonala.

Odpolední dětský maškarní rej, který je každoročně součástí Jablonského masopustu, přilákal na parket sálu U Dubu desítky dětí v nejrůznějších maskách v doprovodu jejich dospěláků. Zábava probíhala po celé odpoledne a došlo i na slzičky - to, když se některým účastníkům nechtělo domů.

A nyní je na místě poděkovat všem, kdo se na přípravě a realizaci Jablonského Masopustu 2020 podíleli: členové, příznivci a rodiny členů Sdružení pro Jablonné – kdykoliv, kdekoliv a cokoliv bylo třeba, Andrea a Petr Packovi – občerstvení na náměstí a U Dubu, Jablonská muzika – tradiční hudební doprovod masopustního průvodu, Lenka Pöselová – celodenní fotografování, Autodoprava Jiří Kubelka - přistavení nákladního vozu pro účely pódia na náměstí, děti a paní učitelka z MŠ Hradisková - vystoupení na náměstí, RC Jablíčko a MŠ Hradisková - výzdoba sálu a auta na náměstí, Městská policie Letohrad, pracoviště Jablonné nad Orlicí, Město Jablonné nad Orlicí a Pardubický kraj - podpora akce… Děkujeme všem firmám a obchodům, které nás nenechaly na holičkách, když jsme se na ně obrátili se svojí objednávkou, ať už šlo o maso, koblihy, plakáty či jiné pro masopust nezbytné záležitosti.

Zvláštní poděkování patří všem Jablonským, kteří pro účastníky průvodu nachystali bohaté občerstvení na Výsluní, v ulici Českých bratří, na Benátkách, U Stadionu pod i nad panelkou. Vašeho zapojení do Jablonského masopustu si velmi vážíme a s láskou na Vás a vše, co jste přichystali, vzpomínáme.

Prohlédněte si fotografie z Jablonského masopustu 2020.

Za pořadatele Jablonského masopustu – Sdružení pro Jablonné,

Martina Balážová